Barris

els Barris

LES Ventalles

s. XIX

0
habitants

ORIGEN

LES Ventalles

s. XIII

0
HabitantS

ORIGEN

Terme d'ulldecona

Les Ventalles

Terme d'ulldecona

Les Ventalles

Les Ventalles, és una població del municipi d’Ulldecona, situada al sud de Catalunya a la comarca del Montsià. És un dels anomenats “barris” d’Ulldecona, que es troben a una certa distància d’aquesta població. Aquest nucli es troba al peu de la serreta de les Cantarelles, dominant la carretera que va d’Ulldecona a Tortosa, a pocs quilòmetres de Freginals. Les Ventalles és el nucli de població més antic del municipi d’Ulldecona, amb referències documentals del segle Xlll. Urbanísticament és molt diferent dels altres nuclis de població d’Ulldecona, les cases es troben apinyades damunt un turó amb carrers molt estrets a l’estil medieval. L’església de Sant Joan es troba fora del nucli. L’antic camí Reial de Barcelona a València passava a la vora del poble. Les Ventalles té una població de 39 habitants, essent un poble que ha conegut poc creixement al llarg de la seva història.

ELS Valentins

0
habitants

s. XIX

ORIGEN

Els valentins

s. XIII

0
HabitantS

ORIGEN

Terme d'ulldecona

Els Valentins

Terme d'ulldecona

Els Valentins

Els Valentins, conegut també popularment com “els Masets”, és una població del municipi d’Ulldecona, situada a sud de Catalunya a la comarca de l’Montsià a la província de Tarragona. És un dels anomenats “barris” d’Ulldecona i es troba a 8 km d’aquesta població. Aquest nucli es troba a la plana limitada per els Ports de Beseit i la Serra de Godall, a prop de la Sénia. Els Valentins es va originar en una agrupació de masies de segle XIX. Les masies més conegudes dels voltants són, entre altres: més de Berga, els Senioles, més de la Campa, més del Rat, venda de la Punta, etc. La carretera local passa pel mig de la vila. Antigament el poble es va organitzar al voltant de el camí que anava de la Venta de la Punta a la carretera de Tortosa, fins al barri del Castell. L’antiga escola dels Valentins és actualment un restaurant. L’església de poble es va construir a finals del segle XIX. El rellotge del campanar és una peça de base d’acer i maquinària de bronze amb dos contrapesos (fabricat a França el 1929 per L. TERRAILLON i Cie.) Va ser rellevat del campanar cap a 1990 per un d’elèctric. Els primers habitants eren majoritàriament agricultors i ramaders. No obstant això l’eclosió de la indústria del moble a la propera localitat de la Sénia ha propiciat que gran part d’ells treballen en aquest sector. També és important remarcar l’oferta culinària del poble.

St. Joan del Pas

s. XIV

0
habitants

ORIGEN

ST. JOAN DEL PAS

s. XIV

0
HabitantS

ORIGEN

Terme d'ulldecona

St. Joan del Pas

Terme d'ulldecona

St. Joan del Pas

Sant Joan del Pas és un poble del municipi d’Ulldecona. La població actual és de 184 h. (INE 2006), bona part dels quals (contretament 98 respecte a 86) són disseminats. És a tocar del riu de la Sénia, entre el cap de municipi (Ulldecona) i la Sénia, entre els quilòmetres 4 i 5 de la carretera TV-3319. D’altres topònims utilitzats són simplement el Pas o el Molí del Pas, aquest darrer relacionat amb la presència d’un molí antic de l’ordre de l’Hospital. El seu poblament sembla estar relacionat amb la seua posició estratègica en relació al riu. Està documentat ja al segle XIV i pot identificar-se amb els Hostalets, antiga posta de camí. Per Sant Joan del Pas hi transcorria l’antiga via Augusta i, abans, la via preromana de Via Heràclia. En realitat, el riu es pot travessar fàcilment per dos llocs que coincideixen amb els dos subnuclis que formen el barri: la Raval i els Rajolars. Hi ha l’església de Sant Joan Baptista (refeta el XVIII i restaurada el XX). El poble disposa d’un consultori mèdic, centre cívic, zona esportiva i cementeri. Disposa dels serveis d’aigua, clavegueram i parada d’autobús. A les festes majors, cada any a finals de juny al voltant del dia de Sant Joan, se celebren campionats de guinyot.

lA MILIANA

s. XIII

0
habitants

ORIGEN

La miliana

s. XX

0
HabitantS

ORIGEN

Terme d'ulldecona

La Miliana

Terme d'ulldecona

La Miliana

La Miliana és una població del municipi d’Ulldecona, al sud de Catalunya a la comarca del Montsià. És el nucli més petit dels “barris” d’Ulldecona. El poble es troba al nord-oest d’Ulldecona, enmig de la plana limitada pels Ports de Beseit i la Serra de Godall. El nucli està envoltat de camps de conreu i hi ha un barranc que limita l’extrem sud – est. La Mililiana es troba a 8,6 quilòmetres per carretera d’Ulldecona, 5,38 en línia recta. Antigament el poble es deia “la Millana”, nom que es va originar en una dona, el marit de la qual portava el cognom de “Millan”. El camí Reial de Tortosa a Traiguera passa pel costat de el poble i abans molts viatgers es paraven per passar la nit. La població a principis de segle XX rondava els 160 habitants i hi havia una escola. També hi havia una fonda per als viatgers. Molts dels censats com habitants (havia 168 habitants a 1910 i 29 el 1960, que s’havien reduït a 12 en el cens de 1970) 6 només viuen ocasionalment a La Miliana i més de la meitat de les cases es troben en estat de ruïna. Comparativament, és el nucli de població del municipi d’Ulldecona que més població ha perdut en els últims anys, tenint en 2016 només 28 habitants.

eL BARRI CASTELL

s. XIII

0
pOBLACIÓ

ORIGEN

El barri castell

s. V

0
HabitantS

ORIGEN

Terme d'ulldecona

El Barri Castell

Terme d'ulldecona

El Barri Castell

El barri Castell és una població del municipi d’Ulldecona, situada a sud de Catalunya a la comarca del Montsià. És un dels anomenats “barris” d’Ulldecona, que es troba a uns 9 km d’aquesta població. Aquest nucli es troba a la plana limitada pels Ports de Beseit i la Serra de Godall, a prop de la Sénia, a la vora de la carretera que porta a el pantà d’Ulldecona. Es troba també situat al marge esquerre del riu Sénia, actual límit polític entre la província de Castelló i Tarragona. A l’altre costat del riu hi ha el poble de Sant Rafael de el Riu. El nom de el lloc es va originar en un antic molí de farina, segons la documentació antiga (d’època medieval i posterior), i que apareix com platja de “Molí del Castell” al riu Sénia i d’aquí va passar a dir-se sol ” el Castell “. Abans de dur aquest nom va tenir altres noms com “el barri de calces”, d’aquí el gentilici calcetero/es. 6 És un petit nucli rural relativament modern en on el 1981 hi havia 146 habitantes. El Castell compta des 2016 amb una població de 189 habitants. El poble està disposat al voltant de la carretera que va d’Ulldecona a la Sénia passant per Sant Joan de Pas i la cruïlla que va a Els Valentins. El barri del Castell ha conservat l’edifici de l’antiga escola.