Barris

els Barris

21

HABITANTS

13

ORIGEN SEGLE

21

HABITANTS

13

ORIGEN SEGLE

Terme d'ulldecona

Les Ventalles

Terme d'ulldecona

Les Ventalles

Les Ventalles, és una població del municipi d’Ulldecona, situada al sud de Catalunya a la comarca del Montsià. És un dels anomenats “barris” d’Ulldecona, que es troben a una certa distància d’aquesta població. Aquest nucli es troba al peu de la serreta de les Cantarelles, dominant la carretera que va d’Ulldecona a Tortosa, a pocs quilòmetres de Freginals. Les Ventalles és el nucli de població més antic del municipi d’Ulldecona, amb referències documentals del segle Xlll.
Urbanísticament és molt diferent dels altres nuclis de població d’Ulldecona, les cases es troben apinyades damunt un turó amb carrers molt estrets a l’estil medieval. L’església de Sant Joan es troba fora del nucli. L’antic camí Reial de Barcelona a València passava a la vora del poble. Les Ventalles té una població de 27 habitants, sent un poble que ha conegut poc creixement al llarg de la seva història.

300

HABITANTS

14

ORIGEN SEGLE

300

HABITANTS

14

ORIGEN SEGLE

Terme d'ulldecona

Els Valentins

Terme d'ulldecona

Els Valentins

Popularment conegut com “els Masets”, es troba situat entre la plana de la Foia d’Ulldecona i els ports de Tortosa-Beseit, al bell mig de l’àrea natural coneguda com els Secans del Montsià i a pocs quilòmetres de la població d’Ulldecona. L’agrupament dels pobladors de diversos masos dels voltants, van constituir el nucli que data de l’any 1862. La seva església fou construïda a finals dels segle XIX, en honor a Sant Antoni de Pàdua. Uns anys desprès, va arribar l’aigua a través d’una canalització d’obra que va ser construïda pels veïns i veïnes del poble a “jornal de vila”. Aquesta forma de treball no remunerat ha caracteritzat la seva gent al llarg dels anys. La seva economia es deu en gran part a l’agricultura i a la ramaderia, formada principalment per cultius d’oliveres, tarongers i d’ametllers, i d’explotacions ramaderes familiars. Compta amb dos molins d’oli on molts pagesos de la comarca porten les olives. El sector de la restauració té una llarga tradició culinària, amb tres restaurants de renom i un bar que ofereixen cuina tradicional i de proximitat. Juntament amb la botiga de queviures es forma un teixit empresarial que facilita i fa més atractiu viure-hi. Un ampli ventall d’equipaments fa que Els Valentins disposi de tot tipus de serveis, com ara la pista esportiva, el centre cívic, la plaça de bous, el magatzem municipal, entre d’altres. Les festes majors, el seu be cultural més preuat, se celebren tot just quan comença l’estiu, la segona setmana de juny. Són reconegudes arreu del territori pels actes musicals amb orquestres i espectacles, així com pels tradicionals correbous.

138

HABITANTS

14

ORIGEN SEGLE

166

HABITANTS

14

ORIGEN SEGLE

Terme d'ulldecona

St. Joan del Pas

Terme d'ulldecona

St. Joan del Pas

Sant Joan del Pas és un poble del municipi d’Ulldecona. La població actual és de 184 h. (INE 2006), bona part dels quals (contretament 98 respecte a 86) són disseminats. És a tocar del riu de la Sénia, entre el cap de municipi (Ulldecona) i la Sénia, entre els quilòmetres 4 i 5 de la carretera TV-3319. D’altres topònims utilitzats són simplement el Pas o el Molí del Pas, aquest darrer relacionat amb la presència d’un molí antic de l’ordre de l’Hospital. El seu poblament sembla estar relacionat amb la seua posició estratègica en relació al riu. Està documentat ja al segle XIV i pot identificar-se amb els Hostalets, antiga posta de camí. Per Sant Joan del Pas hi transcorria l’antiga via Augusta i, abans, la via preromana de Via Heràclia. En realitat, el riu es pot travessar fàcilment per dos llocs que coincideixen amb els dos subnuclis que formen el barri: la Raval i els Rajolars. Hi ha l’església de Sant Joan Baptista (refeta el XVIII i restaurada el XX). El poble disposa d’un consultori mèdic, centre cívic, zona esportiva i cementeri. Disposa dels serveis d’aigua, clavegueram i parada d’autobús. A les festes majors, cada any a finals de juny al voltant del dia de Sant Joan, se celebren campionats de guinyot.

44

HABITANTS

20

ORIGEN SEGLE

44

HABITANTS

20

ORIGEN SEGLE

Terme d'ulldecona

La Miliana

Terme d'ulldecona

La Miliana

La Miliana és una població del municipi d’Ulldecona, al sud de Catalunya a la comarca del Montsià. És el nucli més petit dels “barris” d’Ulldecona. El poble es troba al nord-oest d’Ulldecona, enmig de la plana limitada pels Ports de Beseit i la Serra de Godall. El nucli està envoltat de camps de conreu i hi ha un barranc que limita l’extrem sud – est. La Mililiana es troba a 8,6 quilòmetres per carretera d’Ulldecona, 5,38 en línia recta. Antigament el poble es deia “la Millana”, nom que es va originar en una dona, el marit de la qual portava el cognom de “Millan”. El camí Reial de Tortosa a Traiguera passa pel costat de el poble i abans molts viatgers es paraven per passar la nit. La població a principis de segle XX rondava els 160 habitants i hi havia una escola. També hi havia una fonda per als viatgers. Molts dels censats com habitants (havia 168 habitants a 1910 i 29 el 1960, que s’havien reduït a 12 en el cens de 1970) 6 només viuen ocasionalment a La Miliana i més de la meitat de les cases es troben en estat de ruïna. Comparativament, és el nucli de població del municipi d’Ulldecona que més població ha perdut en els últims anys, tenint en 2016 només 28 habitants.

176

HABITANTS

13

ORIGEN SEGLE

176

HABITANTS

13

ORIGEN SEGLE

Terme d'ulldecona

El Barri Castell

Terme d'ulldecona

Barri el Castell

Barri el Castell és una població del municipi d’Ulldecona, situada a sud de Catalunya a la comarca del Montsià. És un dels anomenats “barris” d’Ulldecona, que es troba a uns 9 km d’aquesta població. Aquest nucli es troba a la plana limitada pels Ports de Beseit i la Serra de Godall, a prop de la Sénia, a la vora de la carretera que porta a el pantà d’Ulldecona. Es troba també situat al marge esquerre del riu Sénia, actual límit polític entre la província de Castelló i Tarragona. A l’altre costat del riu hi ha el poble de Sant Rafael de el Riu. El nom de el lloc es va originar en un antic molí de farina, segons la documentació antiga (d’època medieval i posterior), i que apareix com platja de “Molí del Castell” al riu Sénia i d’aquí va passar a dir-se sol ” el Castell “. Abans de dur aquest nom va tenir altres noms com “el barri de calces”, d’aquí el gentilici calcetero/es. És un petit nucli rural relativament modern en on el 1981 hi havia 146 habitantes. El Castell compta des 2016 amb una població de 189 habitants. El poble està disposat al voltant de la carretera que va d’Ulldecona a la Sénia passant per Sant Joan de Pas i la cruïlla que va a Els Valentins. El barri del Castell ha conservat l’edifici de l’antiga escola.