ROUTES THROUGH NATURE

ROUTES THROUGH NATURE

ROUTES THROUGH NATURE

ENJOY OUR VALLEY

MOUNTAIN ROUTES

CLIMBING

RIVER SÈNIA PATHWAY

43.3 km - Signposted

The Sènia River is a river with Mediterranean characteristics, originating in the Tenencia de Benifassà and flowing into Sòl de Riu. For much of its course (from the mouth to the Partidor, between La Sénia and La Pobla de Benifassà), it serves as the official border between Catalonia and the Valencian Community, also separating the regions of Montsià and Baix Maestrat.

Along its course, it marks the boundaries of 10 municipalities on both sides of the river, namely: Alcanar, La Sénia, Ulldecona (Catalonia), Vinaròs, Sant Jordi, Traiguera, Sant Rafel del Riu, Canet lo Roig, Rossell, and La Pobla de Benifassà (Valencian Community).

Throughout its passage, there exists a network of lligallos, paths, and trails that have been used to connect the river with the towns, mills, or fields that surround its course. The river’s path takes advantage of and revives some of these trails to create a route of more than 50 kilometers.

The presence of riparian forest is notable, especially in sections where water is permanent. The vegetation in the middle sections, characterized by tree and shrub species that inhabit typical ravine environments, includes species such as willow (Salix eleagnos), oleander (Nerium oleander), and hawthorn (Crataegus monogyna), among others. As the river descends into the plains, the landscapes are heavily humanized and are areas with significant agricultural activity, including dry farming of olive trees, and to a lesser extent, almond and carob trees.

camií fluvial riu sénia

El riu Sénia és un riu de característiques mediterrànies, que naix a la Tinença de Benifassà i desemboca a Sòl de Riu. Durant bona part del seu recorregut (des de la desembocadura fins al Partidor, entre la Sénia i la Pobla de Benifassà), actua com a frontera oficial entre Catalunya i la Comunitat Valenciana, separant també les comarques del Montsià i del Baix Maestrat. En el seu recorregut, llinda amb els límits de 10 municipis a banda i banda de riu i que són: Alcanar, la Sénia, Ulldecona, (Catalunya) Vinaròs, Sant Jordi, Traiguera, San Rafael del Río, Canet lo Roig, Rossell i la Pobla de Benifassà. (Comunitat Valenciana).
En el pas per tots ells, existeix tota una sèrie de lligallos, camins i senderes que s’utilitzen o s’havien utilitzat per comunicar el riu amb els pobles, els molins o els camps que creixien al voltant del seu curs. El camí fluvial del riu Sénia aprofita i recupera alguns d’aquests camins per unir-los en un itinerari de més de 50 quilòmetres. La presència del bosc de ribera és destacable, principalmente als trams on l’aigua és permanent. La vegetació dels trams mitjans, caracteritzada per espècies arbòries i arbustives que viuen als ambients típics de rambles, apareixen espècies com la sarga (Salix eleagnos), el baladre (Nerium oleander) i l’arç (Crataegus monogyna), entre d’altres. A mesura que el riu descendeix per les planes, els paisatges estan fortament humanitzats i són zones amb una important activitat agrícola de cultius de secà d’oliveres i, en menor quantitat, d’ametllers i garrofers. Cal també anomenar el cultiu dels cítrics.

COVA PARE PASQUAL - MAS DE COMÚ TORRETA - MOLA CIMA

10,3 KM

Ruta circular, amb origen a l’aparcament del camí de la Torreta i que permet fer el recorregut en els dos sentits de la marxa. En el nostre cas, seguirem el sentit de les agulles del rellotge, seguint les marques del GR cap a la zona d’interpretació del Barranc del Mas de Comú. En aquest punt, ens desviarem del GR cap a la dreta, en direcció a la Cova del Pare Pasqual i la Via Ferrada.
El camí va guanyant pendent i es va fent més estret, recorrent zones més ombrívoles i humides, arribant a les coves que donen nom al barranc. Poc després de la Cova, arribarem a un encreuament, a la dreta aniríem directament a la Torreta, però nosaltres el seguim cap a l’esquerra direcció al Mas de Comú. Després d’una petita baixada, ens retrobarem amb el GR que havíem abandonat abans i el seguirem fins al Mas de Comú. Aquí tornarem a deixar el GR, desviant-nos a la dreta en direcció a la Torreta. El camí guanya pendent ràpidament fins a arribar al coll del Teix, on ens desviem a la dreta per acabar de pujar i arribar a la Torreta. Des d’aquí comencem el descens, fins a arribar al coll, on podríem baixar directament, però la ruta segueix recte per pujar fins a Mola Cima. Des d’aquí sí que comença el descens final, primer fins als 12 Apòstols, on ens desviem a la dreta per un sender que uns centenars de metres més endavant s’ajunta amb el que hem abandonat abans i que seguirem fins al final de la ruta. Hem de parar atenció quan arribem al Racó del Sombrerer, on comença una pista que va fins al Mas de Mulet. Abans d’aquesta pista ens hem de desviar a la dreta, per arribar fins al punt inicial per la sendera de la Torreta.

ruta castell

9,15 Km - Senyalitzat

Ruta circular, amb origen i final a l’Oficina de Turisme d’Ulldecona i que recorre l’àrea del Castell Medieval d’Ulldecona i zones de mitja muntanya entre el Castell i el Riu Sénia. En aquesta zona hi ha diferents senderes que es poden enllaçar per modificar el recorregut o fer-lo més curt. La ruta senyalitzada puja aprofitant una sendera de menys pendent que ens porta fins a la zona de la porta metàl·lica a la base del turó del Castell. Des d’allí seguim en direcció sud-oest cap al Turó del Molí Nou, on trobarem un punt geodèsic i que és un magnífic mirador del Castell. Des d’allí iniciem un agradable descens entre construccions de pedra en sec i antics conreus. Enllacem amb una altra sendera que ens porta fins a un camí forestal, que creuem en direcció sud per agafar un altre corriol que es va estretint mentre guanya desnivell. Rodegem el Puig Garrets per una petita zona boscosa de pi, parant atenció a l’encreuament on deixem un camí per agafar una sendera cap a la dreta. Després d’un ràpid descens creuem uns camps per retornar cap al Castell per una pista de terra, que segueix un sender de petit recorregut, que ens retorna a la pista asfaltada del Castell que seguirem fins a la porta metàl·lica. Allí ens desviarem a l’esquerra, per sota de la Bassa de l’ADF per seguir un sender circular al turó del Castell, que ens portarà fins a la sendera per on havíem començat l’ascens al principi de la ruta. A partir d’aquí seguim, el recorregut inicial per tornar al centre del poble.

RUTA DE LES BASSES DE LA FOIA

18,38 Km - Senyalitzat

Ruta circular, ideal per fer en bicicleta i apta per famílies, ja que no té cap dificultat tècnica important, al marge de la distància. El recorregut transcorre a través de la Foia d’Ulldecona i passa pel costat de 3 de les característiques basses que hi podem trobar. Comença a l’Oficina de Turisme i surt del poble en direcció a Tortosa per l’antiga carretera. En arribar a la rotonda, segueix la via de servei a l’esquerra de la carretera principal, passa pel costat del mil·liari i continua per la sendera cap al camí de l’Ermita. Just després d’arribar-hi es desvia a la dreta, direcció la Bassa de l’Ermita, que recull una important diversitat de flora i fauna autòctona.
Cal creuar amb precaució la carretera i seguir el camí fins després del pont de la via, on ens desviem a l’esquerra per anar direcció Les Ventalles seguint el recorregut de la línia ferroviària. El camí és planer i ens porta fins a les Ventalles, on cal deixar el camí per trobar la segona bassa. Reprendrem la marxa per passar sobre l’autopista i seguir el camí lateral de tornada a Ulldecona. Quan arribem al Lligallo de l’Ermita el recorregut es desvia a l’esquerra pel camí del Mas de Rector i passa per la zona d’oliveres mil·lenàries de visita lliure, on es poden admirar alguns espectaculars exemplars en plena producció. Des d’allí segueix per camins rurals en lleuger descens fins a arribar a la Bassa del Montsià, tercera bassa de la ruta i, finalment, l’Oficina de Turisme, on acaba la ruta.

RUTA DE LES CANALS

15,18 Km - Senyalitzat

Ruta circular, ideal per realitzar amb bicicleta, que recorre la part sud del terme municipal d’Ulldecona, amb més desnivell que les rutes de la Foia i de la Plana, però sense cap dificultat tècnica important. La ruta surt des de l’Oficina de Turisme, creua la línia de ferrocarril per l’estació i surt per l’antiga carretera d’Alcanar direcció a la séquia de la Foia. Evitarem les carreteres més transitades passant per la depuradora i el cementeri i el camí paral·lel a la séquia direcció a l’autopista AP7. Es creua l’autopista per un pas subterrani i a continuació es desvia a la dreta pel camí de les Canals. El camí va rodejant la serreta de Valldepins. La ruta deixa el camí de les Canals i es desvia a l’esquerra per anar a buscar el Lligallo de Valldepins, moment en què guanyem la major part del desnivell del recorregut. Després comencem una lleugera baixada direcció a l’autopista, per enllaçar en el camí de les Canals però en direcció contrària. Segueix en paral·lel a l’autopista fins al Camí del Montsià – GR92. Aquí la ruta fa un últim canvi de direcció, per tornar cap a Ulldecona, passant per la Bassa del Montsià mentre observem camps de conreu i les sénies i canals, testimonis de segles de cultius a la Foia. La ruta també es pot fer caminant, però és molt més recomanable fer-la en bicicleta, ja que la distància és llarga i a peu és menys atractiva.

SANT JOAN DEL PAS - VALENTINS - LA MILIANA - EL CASTELL

25,79 Km - Senyalitzat

Ruta no circular, amb inici a Sant Joan del Pas – Rajolars i final al Barri Castell, tot i que es pot fer en sentit invers. La ruta no té cap dificultat tècnica, ni desnivells extrems, tot i que té una pujada llarga però amb pendent suau. En cas de voler tornar al punt de partida, existeix una carretera que uneix les dos poblacions i també es pot travessar el riu i unir l’inici i el final per un camí rural. La ruta comença als Rajolars, passa per l’àrea recreativa del Pantanet i per camins rurals i carreteres poc transitades va fins als Valentins. Surt de la població i segueix combinant camins i carreteres secundàries, sempre en lleuger descens fins a arribar a la Miliana, punt més baix del recorregut. Aquí comença el llarg ascens, sempre per camins rurals, creuant la carretera de la Sénia i Santa Bàrbara i arribant fins a l’extrem nord del terme municipal, tocant el terme de Mas de Barberans. Aquí la ruta es dirigeix cap al sud, fins al barranc de Valldebous, límit amb la Sénia. Descendeix pel costat del barranc fins a la carretera, que torna a travessar per la carretera dels Valentins. Per evitar la carretera segueix per camins rurals, que ràpidament arriben al Castell, punt final del recorregut marcat. La ruta també es pot fer caminant, però és molt més recomanable fer-la en bicicleta, ja que la distància és llarga i a peu és menys atractiva.

COGULA I LLIGALLO PEDRERES

13,51 Km

Ruta circular, amb inici i final a l’Oficina de Turisme d’Ulldecona i que es pot fer en els dos sentits de la marxa. El recorregut no té dificultats tècniques importants, però per la distància i desnivell no és recomanable per a persones no acostumades a caminar per la muntanya de forma habitual. El recorregut surt per l’antiga carretera d’Alcanar i va cap a la depuradora per seguir el Lligallo de Sant Jaume en direcció a la Cogula. Segueix un camí molt ben marcat fins a la meitat de la pujada, on deixa el camí i segueix el recorregut del Lligallo en direcció al mar, ara per una sendera estreta i de baixada. Quan arribem a un encreuament la ruta gira a l’esquerra, sortint ja del Lligallo i circumval·lant la Cogula, per un corriol amb pendents pronunciats i on el Sol es deixa notar. Després d’una estona de pujada, arriba a un pla on podem prendre diferents direccions, la ruta segueix direcció nord, per la cresta de la muntanya direcció al Lligallo de les Pedreres. Quan arriba al coll d’aquest lligallo tornem a poder prendre 3 direccions, la correcta és seguir direcció nord, deixant a la dreta el camí que va cap al Mas de Mulet i el mar i a l’esquerra el Lligallo, que permet escurçar el recorregut. Després d’una curta però pronunciada ascensió es completa la darrera elevació de la ruta, que descendeix per un divertit corriol fins a retrobar-se amb el Lligallo de la Pedrera, que segueix fins al Camí del Montsià, la Bassa del Montsià i la tornada a Ulldecona, punt final de la ruta.

COVA PARE PASQUAL - MAS DE COMÚ - TORRETA - MOLA CIMA

Circular route, starting at the car park on the path to La Torreta, which allows the route to be followed in both directions. In our case, we will follow clockwise, following the GR markings towards the Mas de Comú ravine interpretation area. At this point, we turn off the GR to the right, in the direction of the Pare Pasqual Cave and the Via ferrata.
The path becomes steeper and narrower, going through shadier and wetter areas, reaching the caves that give their name to the ravine. Shortly after the cave, you will come to a crossroads, on the right you would go directly to the Torreta, but we follow it to the left towards the Mas de Comú. After a short descent, we will meet again the GR that we had left before and we will follow it until the Mas de Comú. Here we leave the GR again, turning off to the right in the direction of La Torreta.

The path gains slope quickly until it reaches the neck of Tejo, where we turn off to the right to finish the climb and reach the Torreta. From here we start the descent, until we reach the neck, where we could go straight down, but the route continues straight on to climb up to Mola Cima. From here the final descent begins, first to the 12 Apostles, where we turn off to the right onto a path that a few hundred metres further on joins the path we left before and which we will follow until the end of the route. Pay attention when you reach the Rincón del Sombrerer, where a track starts that goes to the Mas de Mulet. Before this track we have to turn off to the right, to reach the starting point along the Torreta path.

THE CASTLE ROUTE

Circular route, starting and ending at the Ulldecona Tourist Office, which covers the area of the Medieval Castle of Ulldecona and the mid-mountain areas between the Castle and the Sénia River. In this area, there are different trails that can be linked to modify the route or make it shorter. The signposted route ascends using a less steep trail that leads us to the area of the metal gate at the base of the Castle hill. From there, we continue southwest towards Turó del Molí Nou, where we will find a trig point and a magnificent viewpoint of the Castle. From there, we begin a pleasant descent among dry stone constructions and old cultivated fields. We link up with another trail that takes us to a forest track, which we cross heading south to take another narrow path that gradually gains elevation. We skirt around Puig Garrets through a small pine forest area, paying attention to the intersection where we leave a path to take a trail to the right. After a quick descent, we cross some fields to return to the Castle via a dirt track, which follows a short trail, leading us back to the Castle’s paved road, which we follow to the metal gate. There we turn left, below the ADF Pond, to follow a circular path around the Castle hill, which will bring us back to the trail where we started the ascent at the beginning of the route. From here, we continue the initial route to return to the town center.

BASSES DE LA FOIA ROUTE

18,38 km - Signposted

The path gains slope quickly until it reaches the neck of Tejo, where we turn off to the right to finish the climb and reach the Torreta. From here we start the descent, until we reach the neck, where we could go straight down, but the route continues straight on to climb up to Mola Cima. From here the final descent begins, first to the 12 Apostles, where we turn off to the right onto a path that a few hundred metres further on joins the path we left before and which we will follow until the end of the route. Pay attention when you reach the Rincón del Sombrerer, where a track starts that goes to the Mas de Mulet. Before this track we have to turn off to the right, to reach the starting point along the Torreta path.

The path gains slope quickly until it reaches the neck of Tejo, where we turn off to the right to finish the climb and reach the Torreta. From here we start the descent, until we reach the neck, where we could go straight down, but the route continues straight on to climb up to Mola Cima. From here the final descent begins, first to the 12 Apostles, where we turn off to the right onto a path that a few hundred metres further on joins the path we left before and which we will follow until the end of the route. Pay attention when you reach the Rincón del Sombrerer, where a track starts that goes to the Mas de Mulet. Before this track we have to turn off to the right, to reach the starting point along the Torreta path.

CANALS ROUTE

15,18 km - Signposted

Circular route, ideal for cycling, that covers the southern part of the municipal area of Ulldecona, with more elevation gain than the routes of La Hoya and La Plana, but without any significant technical difficulty. The route starts from the Tourist Office, crosses the railway line by the station, and exits via the old road to Alcanar towards the Hoya irrigation canal. We will avoid the busiest roads by passing through the wastewater treatment plant and the cemetery, and taking the path parallel to the canal towards the AP7 highway. The highway is crossed through an underpass, and then it veers right onto the Canals road. The path winds around the Valldepins ridge.

The route leaves the Canals road and veers left to reach the Valldepins trail, where most of the elevation gain occurs. Then, we start a slight descent towards the highway, to link up with the Canals road but in the opposite direction. It runs parallel to the highway until the Montsià Path – GR92. Here, the route makes a final change of direction to return towards Ulldecona, passing by the Montsià Pond while observing farmland and the waterwheels and channels, witnesses of centuries of cultivation in the Hoya. The route can also be done on foot, but it is much more recommended to do it by bike, as the distance is long and less attractive on foot.

SANT JOAN DEL PAS - VALENTINS - MILIANA - THE CASTEL

25,79 km - Signposted

Non-circular route, starting at Sant Joan del Pas – Rajolars and ending at Barri Castell, although it can be done in the opposite direction. The route has no technical difficulty or extreme slopes, although it has a long ascent but with a gentle slope. In case of wanting to return to the starting point, there is a road that connects the two towns, and you can also cross the river and connect the start and end via a rural path. The route starts at Rajolars, passes through the recreational area of Pantanet, and through rural paths and lightly traveled roads until reaching Valentins. It leaves the town and continues combining paths and secondary roads, always slightly descending until reaching Miliana, the lowest point of the route. Here begins the long ascent, always along rural paths, crossing the road to La Sénia and Santa Bàrbara and reaching the northernmost point of the municipal term, touching the term of Mas de Barberans. Here the route heads south, to the Valldebous ravine, bordering La Sénia. It descends alongside the ravine to the road, which it crosses again via the Valentins road. To avoid the road, it continues along rural paths, which quickly reach Castell, the marked end point of the route. The route can also be done on foot, but it is much more recommended to do it by bike, as the distance is long and less attractive on foot.

COGULA AND LIGALLO PEDRERES

Circular route, starting and ending at the Ulldecona Tourist Office, and can be done in both directions. The route does not have significant technical difficulties, but due to the distance and elevation gain, it is not recommended for people who are not accustomed to hiking in the mountains regularly. The route begins on the old road to Alcanar and heads towards the wastewater treatment plant to follow the Lligallo de Sant Jaume towards La Cogula. It follows a well-marked path until halfway up the ascent, where it leaves the path and follows the route of the Lligallo towards the sea, now on a narrow downhill trail. When we reach a junction, the route turns left, leaving the Lligallo and circumventing La Cogula on a steep trail where the sun is felt. After some climbing, it reaches a plateau where we can take different directions; the route continues north, along the mountain ridge towards the Lligallo de les Pedreres. When it reaches the col of this Lligallo, we can again choose from 3 directions, the correct one being north, leaving to the right the path that goes towards Mas de Mulet and the sea, and to the left the Lligallo, which shortens the route. After a short but steep ascent, the final elevation of the route is completed, which descends along an enjoyable trail until it rejoins the Lligallo de la Pedrera, leading to the Camí del Montsià, the Bassa del Montsià, and the return to Ulldecona, the final point of the route.