The Ulldecona Passion Representation

THE ULLDECONA PASSION REPRESENTATION

La passió

"Endinsa't dins de l'orfeó i la seva màgia"

El primer diumenge de la setmana del 12 de setembre se celebra la festa de la Pietat, el dia de la Patrona d’Ulldecona. Cada any es fa festa a l’ermita, i cada cinc anys, en concret els anys acabats en 4 i 9 se celebren les Festes Quinquennals, la festa gran d’Ulldecona.

Des de la seva instauració, les Festes Quinquennals d’Ulldecona s’han celebrat ininterrompudament cada cinc anys, i porten celebrades un total de quinze quinquennals. El 1964 l’ajuntament d’Ulldecona va prendre l’acord de traslladar les Festes Majors de l’octubre (sant Lluc) al setembre (Verge de la Pietat) coincidint aquell any amb les Festes Quinquennals. Des d’aleshores, les Festes Quinquennals han adquirit major esplendor doncs, a més dels tradicionals actes religiosos, es fan tots els actes propis de les festes majors. Entre altres, el pregó i la proclamació de la Reina de les Festes (pubilla major). Les Quinquennals s’enceten quan els ulldeconencs van a l’ermita a buscar la Verge de la Pietat. Un dels moments més emocionants de les festes és l’arribada al poble, on hi ha una multitud de gent esperant-la. Durant nou dies la Verge de la Pietat és passejada per Ulldecona. El poble es distribueix en sectors i la processó passa per tots els carrers, que estan guarnits amb motius florals molt variats fets pel veïnat. Després d’aquests nou dies, la Mare de Déu torna a la seva ermita acompanyada per la gent del poble.

Hi ha la tradició de vestir i engalanar el poble com un ritual per rebre la Verge. Els carrers es decoren amb paperets, roba i altres materials; i als balcons s’hi col·loquen vànoves i cobrellits treballats artesanament. En l’ornamentació dels diferents carrers hi participen la majoria de veïns. Els dies de festa també se celebren d’altres actes. Cal destacar entre ells el “Ball de mantons” (ball tradicional de la població conegut popularment com “Xim-xim” o “Jota d’Ulldecona; els bous (de carrer, de plaça i embolats), trobada de jotes, desfilades dels gegants i grallers d’Ulldecona, les revetlles, els concerts de les bandes de música, correfocs, competicions esportives, concurs de fotografia, visites guiades i exposicions, entre d’altres, a més del castell de focs d’artificis que tanca les festes. Igualment, s’organitzen molts actes culturals, lúdics i religiosos adreçats a tots els grups d’edat. Per cada quinquennal s’escull un pregoner, una persona destacada que té alguna relació amb el poble.


Les últimes festes de Quinquennals d’Ulldecona es van celebrar l’any 2019. Les següents seran l’any 2024.

THE ULLDECONA PASSION REPRESENTATION

“WITNESS THE ORFEÓ AND ITS MAGIC”

Reviu la història d’una manera diferent com mai abans ho havies fet, viu-la amb la mateixa il·lusió de tindre els ulls com miralls al veure les grans interpretacions d’artistes locals fent màgia amb cada gest. Anima’t i sigues dels primers!  

  • 26 de Març, 2 i 8 d’Abril en Castellà
  • 16 i 23 d’Abril en Català

“WITNESS THE ORFEÓ AND ITS MAGIC”

The spectacle of Jesus’ life and work takes the audience to the greatest story ever told. The acting and technical dexterity, the viewer’s proximity to the action, the dynamism of the sequences and, in short, the effort of an entire town, create a marvellous spectacle. The Ulldecona Passion Representation, which forms part of the Federation of Passion Representations of Catalonia and of Europassion, has been declared a Fiesta of National Tourist Interest and has received the silver medal for tourism merit, the 1994 Catalonia tourism diploma, and declared intangible cultural heritage of Catalonia and Andorra, among other awards.

  • There are 3 representations in Spanish, on 26 March and 2 and 8 April

CONSULT OUR

CONSULT OUR