Rutas Naturales

rutas naturales

rutes naturals

Disfruta de nuestro valle

rutas de montaña

escalada

CAMino FLUVIAL Río SÉNIA

43,3 KM - Señalizado

El río Sénia es un río de características mediterráneas, que nace a la Tinença de Benifassà y desemboca en Sòl de Riu. Durante gran parte de su recorrido (desde la desembocadura hasta el Partidor, entre la Sénia y la Pobla de Benifassà), actúa como frontera oficial entre Catalunya i la Comunidad Valenciana, separando también las comarcas del Montsià y del Baix Maestrat. En su recorrido, limita con 10 municipios en ambos lados del rio y que son: Alcanar, la Sénia, Ulldecona, (Catalunya) Vinaròs, Sant Jordi, Traiguera, San Rafael del Río, Canet lo Roig, Rossell y la Pobla de Benifassà (Comunidad Valenciana). En el paso por todos ellos, existen toda una serie de cañadas, caminos y senderos que se utilizan o se habían utilizado para comunicar el rio con los pueblos, los molinos o los campos que crecen alrededor de su curso. El camino fluvial del rio Sénia aprovecha y recupera algunos de estos caminos para unirlos en un itinerario de más de 50 quilómetros. La presencia del bosque de ribera es destacable, principalmente en tramos donde el agua es permanente. La vegetación de los tramos medianos, caracterizada por especies arbóreas y arbustivas que viven en los ambientes típicos de ramblas, aparecen especies como la sarga (Salix eleagnos), el baladre (Nerium oleander) y el arce (Crataegus monogyna), entre otros. A medida que el rio desciende por las llanuras, los paisajes están fuertemente humanizados y son zonas con una importante actividad agrícola de cultivos de secano de olivos y, en menor cantidad, de almendros y algarrobos. Hace falta también nombrar el cultivo de los cítricos. Ruta lineal, con inicio en el Castillo y final en el Puente del Olivar. También se puede hacer en sentido contrario, pero es más recomendable hacerla de bajada. El recorrido no tiene dificultades técnicas importantes si se hace andando, el único problema es que sigue un curso fluvial, que la misma agua puede modificar cuando baja y puede resultar un poco complicado de seguir. En el caso de realizarlo en bicicleta, sí que hay tramos que pueden resultar complicados si no tenemos experiencia en este tipo de terreno. El recorrido forma parte del camino Fluvial que sigue el curso del río Sénia desde su nacimiento hasta su desembocadura a Sol-de-Riu. El inicio está en el barrio Castell, mientras que el final no es en un núcleo habitado, pero se puede volver en su punto inicial por el camino del Molí Nou y la carretera TV-3319 o también se puede salir desde Ulldecona, llegar al Castell por este itinerario y volver a Ulldecona al acabar. Enlazando en otras rutas, como la de Sant Juan del Pas – Valentins – Miliana – el Castell se puede hacer un recorrido más largo y aprovechar para comer en alguna de las poblaciones. La ruta permite observar la vegetación típica de ribera, los antiguos molinos que aprovechaban la fuerza del agua para trabajar y la erosión del río, que después de miles de años ha ido esculpiendo rocas, curvas y arrastrando piedras y sedimentos.

camií fluvial riu sénia

El riu Sénia és un riu de característiques mediterrànies, que naix a la Tinença de Benifassà i desemboca a Sòl de Riu. Durant bona part del seu recorregut (des de la desembocadura fins al Partidor, entre la Sénia i la Pobla de Benifassà), actua com a frontera oficial entre Catalunya i la Comunitat Valenciana, separant també les comarques del Montsià i del Baix Maestrat. En el seu recorregut, llinda amb els límits de 10 municipis a banda i banda de riu i que són: Alcanar, la Sénia, Ulldecona, (Catalunya) Vinaròs, Sant Jordi, Traiguera, San Rafael del Río, Canet lo Roig, Rossell i la Pobla de Benifassà. (Comunitat Valenciana).
En el pas per tots ells, existeix tota una sèrie de lligallos, camins i senderes que s’utilitzen o s’havien utilitzat per comunicar el riu amb els pobles, els molins o els camps que creixien al voltant del seu curs. El camí fluvial del riu Sénia aprofita i recupera alguns d’aquests camins per unir-los en un itinerari de més de 50 quilòmetres. La presència del bosc de ribera és destacable, principalmente als trams on l’aigua és permanent. La vegetació dels trams mitjans, caracteritzada per espècies arbòries i arbustives que viuen als ambients típics de rambles, apareixen espècies com la sarga (Salix eleagnos), el baladre (Nerium oleander) i l’arç (Crataegus monogyna), entre d’altres. A mesura que el riu descendeix per les planes, els paisatges estan fortament humanitzats i són zones amb una important activitat agrícola de cultius de secà d’oliveres i, en menor quantitat, d’ametllers i garrofers. Cal també anomenar el cultiu dels cítrics.

COVA PARE PASQUAL - MAS DE COMÚ TORRETA - MOLA CIMA

10,3 KM

Ruta circular, amb origen a l’aparcament del camí de la Torreta i que permet fer el recorregut en els dos sentits de la marxa. En el nostre cas, seguirem el sentit de les agulles del rellotge, seguint les marques del GR cap a la zona d’interpretació del Barranc del Mas de Comú. En aquest punt, ens desviarem del GR cap a la dreta, en direcció a la Cova del Pare Pasqual i la Via Ferrada.
El camí va guanyant pendent i es va fent més estret, recorrent zones més ombrívoles i humides, arribant a les coves que donen nom al barranc. Poc després de la Cova, arribarem a un encreuament, a la dreta aniríem directament a la Torreta, però nosaltres el seguim cap a l’esquerra direcció al Mas de Comú. Després d’una petita baixada, ens retrobarem amb el GR que havíem abandonat abans i el seguirem fins al Mas de Comú. Aquí tornarem a deixar el GR, desviant-nos a la dreta en direcció a la Torreta. El camí guanya pendent ràpidament fins a arribar al coll del Teix, on ens desviem a la dreta per acabar de pujar i arribar a la Torreta. Des d’aquí comencem el descens, fins a arribar al coll, on podríem baixar directament, però la ruta segueix recte per pujar fins a Mola Cima. Des d’aquí sí que comença el descens final, primer fins als 12 Apòstols, on ens desviem a la dreta per un sender que uns centenars de metres més endavant s’ajunta amb el que hem abandonat abans i que seguirem fins al final de la ruta. Hem de parar atenció quan arribem al Racó del Sombrerer, on comença una pista que va fins al Mas de Mulet. Abans d’aquesta pista ens hem de desviar a la dreta, per arribar fins al punt inicial per la sendera de la Torreta.

ruta castell

9,15 Km - Senyalitzat

Ruta circular, amb origen i final a l’Oficina de Turisme d’Ulldecona i que recorre l’àrea del Castell Medieval d’Ulldecona i zones de mitja muntanya entre el Castell i el Riu Sénia. En aquesta zona hi ha diferents senderes que es poden enllaçar per modificar el recorregut o fer-lo més curt. La ruta senyalitzada puja aprofitant una sendera de menys pendent que ens porta fins a la zona de la porta metàl·lica a la base del turó del Castell. Des d’allí seguim en direcció sud-oest cap al Turó del Molí Nou, on trobarem un punt geodèsic i que és un magnífic mirador del Castell. Des d’allí iniciem un agradable descens entre construccions de pedra en sec i antics conreus. Enllacem amb una altra sendera que ens porta fins a un camí forestal, que creuem en direcció sud per agafar un altre corriol que es va estretint mentre guanya desnivell. Rodegem el Puig Garrets per una petita zona boscosa de pi, parant atenció a l’encreuament on deixem un camí per agafar una sendera cap a la dreta. Després d’un ràpid descens creuem uns camps per retornar cap al Castell per una pista de terra, que segueix un sender de petit recorregut, que ens retorna a la pista asfaltada del Castell que seguirem fins a la porta metàl·lica. Allí ens desviarem a l’esquerra, per sota de la Bassa de l’ADF per seguir un sender circular al turó del Castell, que ens portarà fins a la sendera per on havíem començat l’ascens al principi de la ruta. A partir d’aquí seguim, el recorregut inicial per tornar al centre del poble.

RUTA DE LES BASSES DE LA FOIA

18,38 Km - Senyalitzat

Ruta circular, ideal per fer en bicicleta i apta per famílies, ja que no té cap dificultat tècnica important, al marge de la distància. El recorregut transcorre a través de la Foia d’Ulldecona i passa pel costat de 3 de les característiques basses que hi podem trobar. Comença a l’Oficina de Turisme i surt del poble en direcció a Tortosa per l’antiga carretera. En arribar a la rotonda, segueix la via de servei a l’esquerra de la carretera principal, passa pel costat del mil·liari i continua per la sendera cap al camí de l’Ermita. Just després d’arribar-hi es desvia a la dreta, direcció la Bassa de l’Ermita, que recull una important diversitat de flora i fauna autòctona.
Cal creuar amb precaució la carretera i seguir el camí fins després del pont de la via, on ens desviem a l’esquerra per anar direcció Les Ventalles seguint el recorregut de la línia ferroviària. El camí és planer i ens porta fins a les Ventalles, on cal deixar el camí per trobar la segona bassa. Reprendrem la marxa per passar sobre l’autopista i seguir el camí lateral de tornada a Ulldecona. Quan arribem al Lligallo de l’Ermita el recorregut es desvia a l’esquerra pel camí del Mas de Rector i passa per la zona d’oliveres mil·lenàries de visita lliure, on es poden admirar alguns espectaculars exemplars en plena producció. Des d’allí segueix per camins rurals en lleuger descens fins a arribar a la Bassa del Montsià, tercera bassa de la ruta i, finalment, l’Oficina de Turisme, on acaba la ruta.

RUTA DE LES CANALS

15,18 Km - Senyalitzat

Ruta circular, ideal per realitzar amb bicicleta, que recorre la part sud del terme municipal d’Ulldecona, amb més desnivell que les rutes de la Foia i de la Plana, però sense cap dificultat tècnica important. La ruta surt des de l’Oficina de Turisme, creua la línia de ferrocarril per l’estació i surt per l’antiga carretera d’Alcanar direcció a la séquia de la Foia. Evitarem les carreteres més transitades passant per la depuradora i el cementeri i el camí paral·lel a la séquia direcció a l’autopista AP7. Es creua l’autopista per un pas subterrani i a continuació es desvia a la dreta pel camí de les Canals. El camí va rodejant la serreta de Valldepins. La ruta deixa el camí de les Canals i es desvia a l’esquerra per anar a buscar el Lligallo de Valldepins, moment en què guanyem la major part del desnivell del recorregut. Després comencem una lleugera baixada direcció a l’autopista, per enllaçar en el camí de les Canals però en direcció contrària. Segueix en paral·lel a l’autopista fins al Camí del Montsià – GR92. Aquí la ruta fa un últim canvi de direcció, per tornar cap a Ulldecona, passant per la Bassa del Montsià mentre observem camps de conreu i les sénies i canals, testimonis de segles de cultius a la Foia. La ruta també es pot fer caminant, però és molt més recomanable fer-la en bicicleta, ja que la distància és llarga i a peu és menys atractiva.

SANT JOAN DEL PAS - VALENTINS - LA MILIANA - EL CASTELL

25,79 Km - Senyalitzat

Ruta no circular, amb inici a Sant Joan del Pas – Rajolars i final al Barri Castell, tot i que es pot fer en sentit invers. La ruta no té cap dificultat tècnica, ni desnivells extrems, tot i que té una pujada llarga però amb pendent suau. En cas de voler tornar al punt de partida, existeix una carretera que uneix les dos poblacions i també es pot travessar el riu i unir l’inici i el final per un camí rural. La ruta comença als Rajolars, passa per l’àrea recreativa del Pantanet i per camins rurals i carreteres poc transitades va fins als Valentins. Surt de la població i segueix combinant camins i carreteres secundàries, sempre en lleuger descens fins a arribar a la Miliana, punt més baix del recorregut. Aquí comença el llarg ascens, sempre per camins rurals, creuant la carretera de la Sénia i Santa Bàrbara i arribant fins a l’extrem nord del terme municipal, tocant el terme de Mas de Barberans. Aquí la ruta es dirigeix cap al sud, fins al barranc de Valldebous, límit amb la Sénia. Descendeix pel costat del barranc fins a la carretera, que torna a travessar per la carretera dels Valentins. Per evitar la carretera segueix per camins rurals, que ràpidament arriben al Castell, punt final del recorregut marcat. La ruta també es pot fer caminant, però és molt més recomanable fer-la en bicicleta, ja que la distància és llarga i a peu és menys atractiva.

COGULA I LLIGALLO PEDRERES

13,51 Km

Ruta circular, amb inici i final a l’Oficina de Turisme d’Ulldecona i que es pot fer en els dos sentits de la marxa. El recorregut no té dificultats tècniques importants, però per la distància i desnivell no és recomanable per a persones no acostumades a caminar per la muntanya de forma habitual. El recorregut surt per l’antiga carretera d’Alcanar i va cap a la depuradora per seguir el Lligallo de Sant Jaume en direcció a la Cogula. Segueix un camí molt ben marcat fins a la meitat de la pujada, on deixa el camí i segueix el recorregut del Lligallo en direcció al mar, ara per una sendera estreta i de baixada. Quan arribem a un encreuament la ruta gira a l’esquerra, sortint ja del Lligallo i circumval·lant la Cogula, per un corriol amb pendents pronunciats i on el Sol es deixa notar. Després d’una estona de pujada, arriba a un pla on podem prendre diferents direccions, la ruta segueix direcció nord, per la cresta de la muntanya direcció al Lligallo de les Pedreres. Quan arriba al coll d’aquest lligallo tornem a poder prendre 3 direccions, la correcta és seguir direcció nord, deixant a la dreta el camí que va cap al Mas de Mulet i el mar i a l’esquerra el Lligallo, que permet escurçar el recorregut. Després d’una curta però pronunciada ascensió es completa la darrera elevació de la ruta, que descendeix per un divertit corriol fins a retrobar-se amb el Lligallo de la Pedrera, que segueix fins al Camí del Montsià, la Bassa del Montsià i la tornada a Ulldecona, punt final de la ruta.

Cueva PAdrE PASQUAL - MAS DE COMÚ - TORRETA - MOLA CIMA

Duración 4 horas. Excursionismo. Dificultad Alta. 685 metros de desnivel +. Ruta circular, con origen en el aparcamiento del camino de la Torreta y que permite hacer el recorrido en los dos sentidos de la marcha. En nuestro caso, seguiremos el sentido de las agujas del reloj, siguiendo las marcas del GR hacia la zona de interpretación del Barranco del Mas de Comú. En este punto, nos desviaremos del GR hacia la derecha, en dirección a la Cueva del Pare Pasqual y la Via ferrata. El camino va ganando pendiente y se va haciendo más estrecho, recorriendo zonas más sombrías y húmedas, llegando a las cuevas que dan nombre al barranco. Al poco de la Cueva, llegaremos a un cruce, a la derecha iríamos directamente a la Torreta, pero nosotros lo seguimos hacia la izquierda en dirección al Mas de Comú. Después de una pequeña bajada, nos encontraremos con el GR que habíamos abandonado antes y lo seguiremos hasta el Mas de Comú. Aquí volveremos a dejar el GR, desviándonos a la derecha en dirección a la Torreta. El camino gana pendiente rápidamente hasta llegar al “Coll del Teix”, donde nos desviamos a la derecha para acabar de subir y llegar a la Torreta. Desde aquí empezamos el descenso, hasta llegar al cuello, donde podríamos bajar directamente, pero la ruta sigue recto para subir hasta la Mola Cima. Desde aquí sí que empieza el descenso final, primero hasta los 12 Apóstoles, donde nos desviamos a la derecha por un sendero que unos centenares de metros más adelante se junta con el que hemos abandonado antes y que seguiremos hasta el final de la ruta. Tenemos que prestar atención cuando llegamos al Rincón del Sombrerer, donde empieza una pista que va hasta el Mas de Mulet. Antes de esta pista nos tenemos que desviar a la derecha, para llegar hasta el punto inicial por el sendero de la Torreta.

ruta castillo

Ruta circular, con origen y final a la Oficina de Turismo de Ulldecona y que recorre el área del Castell Medieval de Ulldecona y zonas de media montaña entre el Castell y el Río Sénia. En esta zona hay diferentes senderos que se pueden enlazar para modificar el recorrido o hacerlo más corto. La ruta señalizada sube aprovechando un sendero de menor pendiente que nos lleva hasta la zona de la puerta metálica a la base del cerro del Castell. Desde allí seguimos en dirección suroeste hacia el Cerro del Molí Nou, donde encontraremos un punto geodésico y que es un magnífico mirador del Castell. Desde allí iniciamos un agradable descenso entre construcciones de piedra en seco y antiguos cultivos. Enlazamos con otro sendero que nos lleva hasta un camino forestal, que cruzamos en dirección sur para coger otra vereda que se va estrechando mientras gana desnivel. Rodeemos el Puig Garret por una pequeña zona boscosa de pino, prestando atención al cruce donde dejamos un camino para coger un sendero hacia la derecha. Después de un rápido descenso cruzamos unos campos para devolver hacia el Castell por una pista de tierra, que sigue un sendero de pequeño recorrido, que nos devuelve a la pista asfaltada del Castell que seguiremos hasta la puerta metálica. Allí nos desviaremos a la izquierda, por debajo de la Balsa de la ADF para seguir un sendero circular en el cerro del Castell, que nos llevará hasta el sendero por donde habíamos empezado el ascenso al principio de la ruta. A partir de aquí seguimos el recorrido inicial para volver al centro del pueblo.

RUTA DE LaS BAlsas DE LA FOIA

18,38 km - Senyalitzat

Ruta circular, ideal para hacer en bicicleta y apta para familias, puesto que no tiene ninguna dificultad técnica importante, al margen de la distancia. El recorrido transcurre a través de la Foia de Ulldecona y pasa por el lado de 3 de las características balsas que podemos encontrar y, con la variante de los olivos, también por el lado de 2 zonas de alta concentración de olivos milenarios. Empieza en la Oficina de Turismo y sale en dirección a Tortosa por la antigua carretera. Al llegar a la rotonda, sigue la vía de servicio a la izquierda de la carretera principal, pasa por el lado de la Miliana hacia el camino de la Ermita. Después se desvía hacia la Balsa de la Ermita, punto con una gran diversidad de flora y fauna autóctona. Hay que cruzar con precaución la carretera y seguir hasta después del puente de la vía, donde nos desviamos a la izquierda dirección a Les Ventalles por el lado de la vía. El camino nos lleva hasta Les Ventalles, donde podemos dejar el camino para encontrar la segunda balsa. Retomaremos la marcha para pasar sobre la autopista y seguir el camino lateral de vuelta a Ulldecona. En esta segunda parte tenemos la variante que se desvía hacia el Montsià dos veces y que recorre cultivos tradicionales y se acerca a las 2 áreas de olivos milenarios de la Foia. La primera, compartida con la ruta principal al camino del Mas de Rector. La segunda al camino del Montsià, donde nos podemos adentrar a los cultivos para ver los árboles monumentales. Finalmente las dos opciones se vuelven a juntar a la Balsa del Montsià, y llegan al pueblo por la Oficina de Turismo, donde acaba la ruta..

RUTA DE LoS CANALeS

15,18 km - Senyalitzat

Ruta circular, ideal para realizar en bicicleta, que recorre la parte sur del término municipal de Ulldecona, con más desnivel que las rutas de la Foia y de la Plana, pero sin ninguna dificultad técnica importante. La ruta sale desde la Oficina de Turismo, cruza la línea de ferrocarril por la estación y sale por la antigua carretera de Alcanar dirección a la acequia de la Foia. Evitaremos las carreteras más transitadas pasando por la depuradora y el cementerio y el camino paralelo a la acequia dirección a la autopista AP7. Se cruza la autopista por un paso subterráneo y a continuación se desvía a la derecha por el camino de las Canals. El camino va rodeando la serreta de Valldepins. La ruta deja el camino de las Canals y se desvía a la izquierda para ir a buscar el Lligallo de Valldepins, momento en que ganamos la mayor parte del desnivel del recorrido. Después empezamos una ligera bajada dirección a la autopista, para enlazar con el camino de las Canals pero en dirección contraria. Sigue en paralelo a la autopista hasta el Camino del Montsià – GR92. Aquí la ruta hace un último cambio de dirección, para volver hacia Ulldecona, pasando por la Balsa del Montsià mientras observamos campos de cultivo y las norias y canales, testigos de siglos de cultivos a la Foia. La ruta también se puede hacer andando, pero es mucho más recomendable hacerla en bicicleta, puesto que la distancia es larga y a pie es menos atractiva.

SANT JOAN DEL PAS - VALENTINS - LA MILIANA - EL CASTiLLo

25,79 km - Senyalitzat

Ruta no circular, con inicio en San Juan del Pas – Rajolars y final al Barrio Castell, a pesar de que se puede hacer en sentido inverso. La ruta no tiene ninguna dificultad técnica, ni desniveles extremos, a pesar de que tiene una subida larga pero con pendiente suave. En caso de querer volver a su punto de partida, existe una carretera que une las dos poblaciones y también se puede atravesar el río y unir el inicio y el final por un camino rural. La ruta empieza a Els Rajolars, pasa por el área recreativa del Pantanet y por caminos rurales y carreteras poco transitadas va hasta Els Valentins. Sale de la población y sigue combinando caminos y carreteras secundarias, siempre en ligero descenso hasta llegar a la Miliana, punto más bajo del recorrido. Aquí empieza el largo ascenso, siempre por caminos rurales, atravesando la carretera de la Sénia y Santa Bàrbara y llegando hasta el extremo norte del término municipal, tocando el término de Mas de Barberans. Aquí la ruta se dirige hacia el sur, hasta el barranco de Valldebous, límite con la Sénia. Desciende por el lado del barranco hasta la carretera, que vuelve a atravesar por la carretera de Els Valentins. Para evitar la carretera sigue por caminos rurales, que rápidamente llegan al Castell, punto final del recorrido marcado. La ruta también se puede hacer andando, pero es mucho más recomendable hacerla en bicicleta, puesto que la distancia es larga y a pie es menos atractiva.

COGULA I LLIGALLO canteras

Ruta circular, con inicio y final a la Oficina de Turismo de Ulldecona y que se puede hacer en los dos sentidos de la marcha. El recorrido no tiene dificultades técnicas importantes, pero por la distancia y desnivel no es recomendable para personas no acostumbradas a andar por la montaña de forma habitual. El recorrido sale por la antigua carretera de Alcanar y va hacia la depuradora para seguir el Lligallo de San Jaume en dirección a la Cogula. Sigue un camino muy bien marcado hasta la mitad de la subida, donde deja el camino y sigue el recorrido del Lligallo en dirección al mar, ahora por un sendero estrecho y de bajada. Cuando llegamos a un cruce la ruta gira a la izquierda, saliendo ya del Lligallo y circunvalando la Cogula, por una vereda con pendientes pronunciadas y donde el Sol se deja notar. Después de un rato de subida, llega a una llanura donde podemos tomar diferentes direcciones, la ruta sigue dirección norte, por la cresta de la montaña dirección al Lligallo de las Canteras. Cuando llega al cuello de este lligallo volvemos a poder tomar 3 direcciones, la correcta es seguir dirección norte, dejando a la derecha el camino que va hacia el Mas de Mulet y el mar y a la izquierda el Lligallo, que permite acortar el recorrido. Después de una corta pero pronunciada ascensión se completa la última elevación de la ruta, que desciende por una divertida vereda hasta reencontrarse con el Lligallo de la Pedrera, que sigue hasta el Camino del Montsià, la Balsa del Montsià y la vuelta a Ulldecona, punto final de la ruta.